Riga Ranch... veelzijdigheid troef!

Geschiedenis

Paardenmelk is een fascinerend product, waarvan de meeste mensen nog niet eens weten dat het bestaat. En dan te bedenken dat paardenmelk al eeuwen bekend is maar in Nederland pas sinds 20 jaar en dan nog niet eens bij het grote publiek.

De geschiedenis gaat terug tot 425 voor Chr. Het was de Griekse historicus Herodat die melding maakte over paardenmelk. Hij schreef daarbij over een drank van paardenmelk gemaakt en wat door het ruitervolk van de Scythen in Noord Irak gedronken werd.( 8ste eeuw voor Chr. tot 3de eeuw voor Chr.). De Egyptische Koningin Cleapatra (69-30 voor Chr.) gebruikte paardenmelk voor een geheel ander doel, namelijk om in te baden. Ze was overtuigd van de genezende en verzorgende werking, en paardenmelk noemde zij het geschenk uit de natuur. Door talrijke reisverslagen weten wij dat paardenmelk geroemd werdt om haar heilzame en mythische werking wat vooral bij de Tartaren (ca. 1253) een belangrijke rol speelde. Zij voedde zich tijdens extreme situaties of veldexpedities met de melk van de merries die zij bij zich hadden, om zo dezelfde kracht, vitaliteit, gezondheid, en durf te verkrijgen als het paard. *

In Rusland maakte paardenmelk furore begin 19 eeuw, en werd vooral gebruikt bij long-, en darmproblemen en bij bloedarmoede. In 1858 werd het eerste sanatorium opgericht waar paardenmelk therapeutisch gebruikt werd. Met de Russische revolutie is dat alles verloren gegaan. Momenteel is in Duitsland is nog een kuuroord actief waarbij paardenmelk als therapie gebruikt wordt.

De eeuwenoude geschiedenis over de werking van paardenmelk leert ons dat het gebruik van paardenmelk nog steeds actueel is. Om de geloofwaardigheid van de heilzame werking van paardenmelk te ondersteunen is onderzoek nodig, veel onderzoek, want verhalen alleen zijn in de moderne maatschappij niet toereikend.

Dit was een van de redenen om in Nederland een Coöperatie op te richten, SPaN-V; Coöperatieve Vereniging Samenwerkende Paardenmelkerijen Nederland & Vlaanderen met als belangrijkste doelen het bevorderen van kwaliteit-, en imagozorg bij producenten van paardenmelk en het (doen) uitvoeren van onderzoek naar de heilzame werking van paardenmelk. Riga Ranch Paardenmelk & Chocoland is een van de leden en vanaf de oprichting betrokken bij deze Coöperatie. Inmiddels heeft de Coöperatie ca. 22 leden voornamelijk uit Nederland maar ook uit België en Luxemburg.

*(Bron: Maike Höffken; Die heilende Kraft der Stutenmilch).